RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 150 dag twarogu, najlepiej półtłustego
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz , olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy. Cebulę smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę ilości kaszy mielemy razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub z sosem z pieczarek

Brak komentarzy

You can be the first one to leave a comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top