Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 150 dag twarogu, najlepiej półtłustego
- 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 2 średniej wielkości jajka
- 3 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz , olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy. Cebulę smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę ilości kaszy mielemy razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, posiekany koperek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub z sosem z pieczarek
Brak komentarzy