PLINCE Z POMOĆKĄ

Plince:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Pomoćka:

  • 50 g twarogu
  • 100 g śmietany 18-procentowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 g wędzonki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pomoćka:

  • Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
  • Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
  • Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.

Plince:

  • Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz
    z cebulą.
  • Następnie dodaję jajka, mąkę. Doprawiam solą i pieprzem.
    Wszystko dokładnie mieszam,
  • Formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron
    na złoty kolor.
  • Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia.
  • Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
  • Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje
    posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy

You can be the first one to leave a comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top