Plince:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Pomoćka:
- 50 g twarogu
- 100 g śmietany 18-procentowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- 150 g wędzonki
- 4 łyżki szczypiorku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pomoćka:
- Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
- Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
- Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.
Plince:
- Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz
z cebulą. - Następnie dodaję jajka, mąkę. Doprawiam solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszam, - Formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron
na złoty kolor. - Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia.
- Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
- Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje
posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy